Laboratoria nowoczesnej audiowizualności. Na marginesie książki Michała Bobrowskiego, Radosława Bomby, Poza ekranem kinowym. Postmedialne konteksty animacji, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2021 - Grodź, Iwona (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2023)
Gdy myślimy o sztuce ruchomych obrazów, to zwykle dochodzi do dychotomicznego podziału na film fikcji i film faktów. Autorzy książki Poza ekranem kinowym proponują spojrzenie na film przez pryzmat sztuki żywego planu (live‑action film – film zrealizowany przy użyciu techniki rejestracji w czasie rzeczywistym), ...