Odbiór filmowych i serialowych reprezentacji osób transpłciowych przez przedstawicieli tej grupy - Juras, Karolina; Skorupa, Agnieszka (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2024)
Transpłciowość to temat, który pojawia się coraz powszechniej w dyskursie społecznym i naukowym, nie jest to jednak związane ze wzrostem jakości i liczby kinematografii portretującej osoby trans. W niniejszym badaniu przeprowadzono pięć wywiadów częściowo ustrukturalizowanych z osobami transpłciowymi, dotyczących odbioru filmowych i serialowych reprezentacji osób trans przez przedstawicieli tej grupy. Badanie było połączone z projekcją filmu krótkometrażowego Still Me. Zebrane narracje poddano analizie tematycznej, w ramach której wyróżniono pięć głównych wątków tematycznych.