Ewolucja ciała w erze cyfrowej. Posthumanizm w teledyskach zespołu Tool - Pruś, Oliwia (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2025)
Artykuł analizuje cielesność w audiowizualnej twórczości zespołu Tool, koncentrując się na posthumanistycznych i transcendentalnych motywach. Teledyski do utworów takich jak Stinkfist, Schism i Parabola ukazują dezintegrację ludzkiego ciała, symbolizując dążenie do przekraczania biologicznych ograniczeń. Łącząc surrealizm z body horrorem, prowokują refleksję nad kondycją ciała w świecie technologii. Na podstawie teorii N. Katherine Hayles, Donny Haraway, Gillesa Deleuze’a i Giorgia Agambena tekst ukazuje rolę sztuki audiowizualnej jako medium refleksji nad współczesną kondycją człowieka w obliczu technologicznych przemian.