Czytelnicy i społeczne obiegi książek - Zasacka, Zofia (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2023)
Artykuł zawiera analizy oczekiwań i gustów czytelniczych oraz tematyczno‑gatunkowej struktury deklarowanych wyborów lekturowych Polaków. Przedstawia najważniejsze trendy w aktywności czytelniczej oraz lektury książkowe mające najszerszy obieg czytelniczy, a także społeczno‑demograficzne uwarunkowania preferencji czytelniczych Polaków. W artykule wykorzystano analizy wyników corocznego ogólnopolskiego badania społecznego zasięgu książki wśród Polaków w wieku powyżej 15 lat, realizowanego przez Bibliotekę Narodową, a zwłaszcza dwóch sondaży – z 2021 i 2022 roku.