Gdański Benefis Dojrzałości jako forma artystycznej międzypokoleniowej komunikacji - Złotkowska, Joanna Teresa (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2023)
Artykuł dotyczy jednej z największych pomorskich inicjatyw artystycznych ostatnich lat organizowanej cyklicznie w hołdzie seniorom, ich doświadczeniu i radości życia – Benefisu Dojrzałości. Autorka opisuje okoliczności zapoczątkowania wydarzenia, jego założenia i proces realizacji. Na podstawie osobistych doświadczeń i rozmowy z organizatorami wykazuje ogromny wpływ Benefisu na środowisko lokalne oraz liczne korzystne efekty projektu wśród osób starszych i młodzieży. Podkreśla wagę inicjatywy jako międzypokoleniowego dialogu, w którym kilka generacji ma szansę podzielić się mądrością i wzruszeniami.