Charakterystyka polskiej literatury dla młodzieży początku XXI wieku. Przykład "Fanfika" Natalii Osińskiej - Pocheć, Klaudia (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest charakterystyka współczesnej literatury młodzieżowej i wpływu mediów społecznościowych na jej rozwój. Artykuł przybliża sylwetkę pokolenia Z, które kształtuje współczesny rynek wydawniczy oraz jest docelowym odbiorcą tejże literatury. Przytaczane są również trendy w czytelnictwie młodzieży, które ukształtowały obecny rynek książki. Artykuł w szczególności analizuje w nurcie kulturoznawczym, jak nastoletnia społeczność czytelnicza oraz wydawnictwa wykorzystują nowe media w celu dyskusji o literaturze lub jej promocji. Za pomocą przytoczonych źródeł omawiana jest również rola literatury LGBTQ+, która w ostatnich latach zyskuje na popularności i pozwala przedstawiać bardziej realistyczne i różnorodne modele relacji w literaturze dla młodzieży. Końcowa część pracy skupia się na książce Fanfik Natalii Osińskiej, będącej przykładem młodzieżowej powieści queerowej.