Pokolenia baby boomers, X, Y, Z na rynku pracy. Przypadek: branża TSL - Nowicka, Joanna (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2025)
Przedmiotem artykułu była analiza różnic pokoleniowych na rynku pracy w sektorze TSL (transport, spedycja, logistyka). Autorka, na podstawie przeprowadzonych w 2025 roku badań ankietowych wśród przedstawicieli czterech pokoleń (baby boomers, X, Y, Z), zdefiniowała różnice w podejściu do pracy, kariery, wartości życiowych. Konfrontacja empirycznych danych z mitami, nie tylko pozwoliła obalić stereotypy, ale także ocenić stopień, w jakim różnice te kształtują zarządzanie różnorodnością pokoleniową. Przeprowadzona analiza teoretyczna (krytyczna analiza literatury przedmiotu) i badanie empiryczne wykazały, że logistyka stanowi połączenie nie tylko różnych specjalności, lecz także pokoleń. Różnorodność pokoleniowa w TSL to synergia umiejętności i wiedzy, która przyczynia się do wzrostu efektywności, kreatywności oraz innowacyjności. Jednocześnie niesie ryzyko konfliktów wynikających z odmiennych podejść w komunikacji, obowiązków zawodowych, kwestii pieniężnych czy możliwości promocji.