Muzyczna kultura medialna pokolenia Z: Polemika wokół cyfrowych przemian w doświadczaniu muzyki - Kokowska, Mariola (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2025)
Muzyczna kultura pokolenia Z, szczególnie jej relacja z technologiami takimi jak streaming i wirtualne koncerty „na żywo”, stanowi polemikę w kontekście tradycyjnego odbioru i tworzenia muzyki. Dzięki cyfrowym innowacjom, takim jak rozszerzona i wirtualna rzeczywistość (AR/VR), sposób konsumowania muzyki przeszedł metamorfozę, oferując odbiorcom nie tylko dostęp, ale również interaktywność i personalizację przeżyć artystycznych. Streaming stał się podstawą tej zmiany, dając użytkownikom nieograniczony dostęp do muzyki „na żądanie”. Wirtualne koncerty, wzbogacone o elementy VR, tworzą nowe doświadczenie muzyczne, pozwalając na interakcję z artystami i innymi uczestnikami w czasie rzeczywistym. Artykuł bada, jak te nowoczesne technologie redefiniują strategie komunikacyjne w muzyce, zwłaszcza w edukacji muzycznej, za pomocą narzędzi takich jak aplikacja AR Pianist. Podejmowana jest również polemika na temat zmieniającego się charakteru odbioru muzyki w dobie technologii, z naciskiem na zjawiska takie jak streaming, wirtualne koncerty oraz wirtualne wykonania na fortepianie. W artykule analizowane są wyzwania i kontrowersje związane z pasywnym słuchaniem muzyki w porównaniu do aktywnego jej tworzenia, podkreślając, jak nowe technologie zmieniają jakość interakcji z muzyką, oferując głębsze i bardziej zaangażowane doświadczenia artystyczne.