Rzecz o neoserialach – co badać i jak badać? - Arcimowicz, Krzysztof (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia de Cultura, 2023)
Neoseriale, nazywane też serialami nowej generacji, stanowią jedno z najbardziej interesujących i najważniejszych zjawisk współczesnego pejzażu kulturowego, jednakże wiedza dotycząca tego, czym w istocie rzeczy są neoseriale i w jaki sposób je badać, wciąż jest niezadowalająca. Celem artykułu jest opisanie pojęcia neoserialu i jego cech, przedstawienie niektórych kwestii metodologicznych dotyczących analizy tekstualnej i recepcji neoseriali, a także wskazanie zaniedbanych obszarów badawczych oraz zasygnalizowanie metod, które mogą być użyteczne w badaniach tych tekstów kultury.